Pages

fredag den 21. september 2012

Om den politiske swingerklub og utro partier


Når partier mister vælgertilslutning, kalder kommentatorer os, vælgerne, for utro. Men hvem er det egentlig der har knaldet udenom? Jeg vil påstå, at det er politikerne.

De har selvfølgelig gode undskyldninger. Politik kaldes jo det muliges kunst, så på den måde adskiller det sig ikke så meget fra et parforhold. Der skal forhandles, råbes, kastes med ting og indgås kompromiser. Og hvis det ikke går, så er det muligt at gå fra hinanden.  

Til gengæld adskiller kontrakten sig  mellem partnerne. Den skal fornys hver fjerde år, hvilket ville være fantastisk, hvis det samme var tilfældet i et forhold. 

Vi, vælgere, kan kun stemme på et parti ad gangen, mens et parti kan vælge at samarbejde med mange andre. På den måde virker forholdet mere til at reducere vælgeren til et medlem af partiets harem. Og den slags er, som vi alle ved, fortid.

Men lad os kigge på kontrakten. Modsat et længere forløb i et ægteskab, hvor man både skal give blomster, nikke på de rigtige tidspunkter og møde svigerfamilien, så er politik lidt enklere.

Det virker mere som en kontaktannonce, hvor man på baggrund af nogle løfter, vælger ens partner. Jo flere partnere man har haft, jo mere skeptisk bliver man, fordi et menneske kan ikke reduceres til en simpel beskrivelse, som et partis politik, ikke kan reduceres til en håndfuld medieegnede valgløfter.

Så det er ikke vælgerne der afgiver løfterne. Det er partierne. De står i en gruppe, og prøver at overdøve hinanden, i håb om at være den der kan komme i bukserne på os. De skyer ingen midler, og feterer os, taler til vores drømme og frygt, i håb om at vi vil vælge dem som den eneste ene. Når de så har scoret os, føler de sig ikke forpligtet til at vedligeholde forholdet, fordi de har jo et harem, der skal passes. 

Hvis vi kigger på partierne, så er der ingen af dem der har været tro særlig længe. 

Liberalisterne har svigtet deres egne idealer om frihed og borgerrettigheder, og reduceret liberalisme til et spørgsmål om markedsmekanismer. Skam jer!

Socialisterne er ikke bedre. De er utro mod deres egen ideologi, og privatiserer såvel ansvar som pligter til det enkelte individ. Skam jer!

Men kære partier. I fortjener hinanden i jeres konstante partnerbytte og knalden på tværs af partiskel og ideologier. Men som den romantiker jeg er, vil jeg ikke være en del af jeres swingerklub.

Så, kære journalister. Det er ikke mig der er utro, når hende jeg valgte, knalder udenom. Og i det tilfælde, vil jeg nok nærmere kalder det en sund reaktion at forlade hende, der ikke overholdte sin del af aftalen.

1 kommentar:

  1. Du glemte de konservative (K og DF). De er lige så anal-retentive, som de altid har været. Dem kan man godt regne med!

    SvarSlet