Pages

fredag den 28. december 2012

Hobbitten og noget om ledelse


Hvis man ser bort fra, at filmen, hobbitten, er optaget med en ny teknologi og at historien handler om at hvile, kæmpe, løbe og så starte forfra, hvilket er en historie om de menneskelige vilkår, så fortæller den os om ledelse. Den fortæller os om, hvad ledelse plejede at være og udstiller derved den moderne form for ledelse.

Selvom hovedpersonen er hobbitten, Bilbo, så er den centrale figur kongen, Thorin Egeskjold. Han er den indirekte årsag til den rejse som filmen beskriver. Hans folk blev jaget væk fra deres by af en drage, og kongen har besluttet sig for at tage det tilbage som retmæssigt er hans. Han har samlet andre, der gerne risikerer deres liv for at befri deres hjem fra dragen.

Det bemærkelsesværdige er, at kongen altid er den forreste, når der er fare på færde eller når der skal tages initiativ. Når orkerne og troldene angriber, er han den første til at svinge sværdet. Når en fra hans team hænger i fingerspidserne ud over en kløft, er det kongen der kommer ham til undsætning, og risikerer sig eget liv for at redde en andens. Det fik mig til at tænke på, hvornår en leder blev en, der beskytter sig selv og gerne ofrer andre for at redde sig selv. Hvis kongen havde været en moderne leder, havde filmen set helt anderledes ud.

Forestil dig en scene, hvor orkerne angriber. Alle trækker sværdene, stiller sig parat, mens kongen løber væk så hurtigt som han kan, mens han råber ”Ordn det lige, mens jeg går til møde”. En anden scene, ville være at en fra teamet er ved at falde ned i en kløft, fordi han ikke længere har kræfter i armene til at holde fast i klippen. Kongen ville så bede en af de andre om at hjælpe ham. Eller måske henvise ham til afdelingen, der arbejder med folk, der er ved at falde ned i kløfter.

Alt i alt fik filmen mig til at tænke på om ledelse igen en dag vil blive at gå foran og at risikere sit eget liv. Enten for at redde andres eller for en sag, der er større end et enkelt menneske. Eller om Hobbitten en dag vil komme i en opdateret version, der beskriver den moderne form for ledelse, hvor lederen beskytter sig selv, ofrer andre og overlader alle risici til resten af teamet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar