Pages

tirsdag den 22. januar 2013

Guide til at kende forskel på en politiker, en journalist og en spindoktor


Det startede, da jeg så Michael Kristiansen kommentere Dronningens nytårstale. Nej, vent. Det var egentlig, da Thor Möger blev studievært. Eller var det, da journalisten, Morten Løkkegård, sprang ind i Venstre og blev valgt til EU-Parlamentet? Det kan også have været, da chefredaktøren fra Dagbladenes Bureau, Michael Ulveman, blev spindoktor for Anders Fogh. Egentlig er det lige meget. 

Pointen er, at der er en trafik mellem medierne og politik, der kan gøre det vanskeligt at se forskel på en politiker og en journalist.

Derfor tænkte jeg at lave en form for guide, så man bedre kan kende forskel på de tre typer af journalister og/eller politikere. Det er selvfølgelig en grov forenkling og giver ikke kredit til alle de journalister, der har viet deres arbejdsliv til at søge sandheden og oplyse os andre.

Lad os starte med den første: Politikeren. Det er som regel den person, der taler udenom. Sætningerne starter typisk med formuleringer som ”Nu er det jo vigtigt…” eller ”Det er jo derfor, at mit parti har…”. Hvis svaret gør dig i tvivl om personen har hørt spørgsmålet, er det som regel en politiker.

Journalisten. Det er den person der stiller spørgsmålene. Med mindre, at der er tale om en journalist, der interviewer en anden journalist. Men så kaldes den sidstnævnte for en kommentator. Med personen kan også være en journalist, hvilket ikke ligefrem gør det lettere at gennemskue rollefordelingen. Et fingerpeg på TV er, at hvis personen har en mikrofon i hånden, så er der tale om en journalist. Eller en kommentator. Eller en politiker, der holder tale. I radioen, er det som regel den person, der prøver at holde en anden ansvarlig. Med mindre det er en politiker, der skyder skylden på et andet parti.

Spindoktoren. Det er den person som man ikke ser. Eller den person, der prøver at holde sig skjult. Med mindre man er journalist. Så er det den person som man skal tale med, inden man får lov til at tale med politikeren. Det er højtlønnede journalister, der får lov til at lege politikere. Men det siger de, at de ikke er. De er jo blot rådgivere for politikerne. Men det er ok at tvivle på deres troværdighed. De lever jo trods alt af, at få en politiker til at fremstå så godt som muligt i medierne.

Så for at opsummere: Journalisten er den, der stiller spørgsmålet. Politikeren er den person, der ikke svarer på spørgsmålet. Og spindoktoren er den, der har sagt til journalisten, at det er ok, at politikeren ikke svarer på spørgsmålet.

Jeg håber, at du kan bruge denne guide til noget brugbart. 

1 kommentar:

  1. Du har så ret, så ret :)
    Men du glemte 'for gamle' sports udøvere som pludselig bliver 'eksperter' eller 'kommentatorer' :)

    SvarSlet